Google+

Vi fyller 20 år

Gjennom over 20 år har Båtførerprøven.com lært bort kunnskap om båtførerprøven og VHF til flere titalls tusen fornøyde deltagere. I starten holdt vi ordinære klasseromskurs i Bergen og Oslo, men etterhvert har nettkurs overtatt med deltagere fra hele Norge. Våre innovative nettkurs er stadig videreutviklet og forbedret i takt med ny teknologi og nyere kunnskap om nettpedagogikk.

Gjennom alle årene har fokuset vårt vært på kontinuerlig forbedring, fokus på kvalitet og ønske om å lære bort mest mulig til våre kursdeltagere. Et mål for deltagerne er jo selvsagt å bestå eksamen - men et mye viktigere mål for oss er å lære bort såpass mye at man er trygg på sjøen både for seg selv og andre.

Gjennom årene har vi fått mange konkurrenter og etterligninger som benytter ganske like navn som oss. Konkurranse er bra og skjerpende, men vi synes navnelikheten er uheldig. Vi har likevel valgt å holde på Båtførerprøven.com som har vært vårt firmanavn helt siden vi startet i 2004.

Vil du vite mer om oss? Les om oss her.

Båtførerprøven App

Ønsker du Båtførerprøven som app på mobil? Her viser vi deg steg for steg hvordan du kan du laste ned app for Båtførerprøven eller VHF-kurs til din mobil eller nettbrett. Kjøp først tilgang til det nettkurset du ønsker. Gjør deretter som følger: 

iPhone: (se Android under)

  1. Åpne Safari, og gå til kurset forside (det vil ikke fungere i andre nettlesere, som Chrome.)
  2. Trykk på del-knappen på bunnen av siden:

  1. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm»:

  1. Velg deretter et navn og klikk «legg til»:

  1. Nå er Båtførerprøven synlig på mobilen som en app:

 

Android:

  1. Åpne Chrome, og gå til kursets forside. Der klikker du på de tre prikkene øverst til høyre:

  1. Velg så alternativet "Legg til på startsiden" (Navnet kan være litt ulikt i ulike versjoner av Chrome)

  1. Deretter kan du gi et eget navn på appen/snarveien, og klikk deretter "Legg til"

  1. Nå skal du finne appen på hjem-skjermen din:

NB! Denne løsningen krever fortsatt nett-tilgang for å benytte kursene på mobil eller nettbrett.

Trenger jeg materiellpakke til Båtførerprøven Nettkurs?

Mange lurer på hvilket materiell man trenger for å gjennomføre båtførerprøven. Vi anbefaler og tilbyr en komplett materiellpakke for de som kjøper kurs hos oss til kr 690,- inkludert frakt. Pakken inneholder alt man trenger for å få et godt utbytte av kurset. Materiellpakken inneholder:

  • Læreboken "Båtførerprøven Kort og Godt" (2022) som er rikt illustrert i farger og følger oppbyggingen til nettkurset
  • Skolekart, 6 stk
    • To kart til oppgaver i kurset
    • Fire kart som brukes ved eksamen
  • Rullelinjal 
  • Navigasjonspasser/stikkpasser
  • Kalkulator (ikke tillatt med mobil på eksamen)
  • Tau til å øve på knoper/stikk
  • Kulepenn, blyant og viskelær

Læreboken er ment som et oppslagsverk eller dersom man vil lese litt i en bok og ikke bare på nett. Den kan også være grei å ha liggende i båten. Det er helt nødvendig at du har en rullelinjal eller tilsvarende, og en passer. Dette utstyret trenger du for å løse oppgavene i kurset og på eksamen. Kalkulator er et hjelpemiddel på eksamen (mobil er ikke tillatt). Er dere flere som tar kurset sammen kan dere gjerne dele på samme materiellpakke, men dere må ha hver deres tilgang til nettkurset. I påmeldingsskjemaet kan dere legge til flere deltagere til rabattert pris.

Dersom du allerede har nødvendig utstyr som rullelinjal og navigasjonpasser, og har mulighet for å skrive ut skolekartene selv (helst i A3), og heller ikke ønsker å ha en lærebok å lese på offline, så må du nødvendigvis ikke ha materiellpakken. 

Du kjøper materiellpakken din i påmeldingsskjemaet for Båtførerprøven Nettkurs, der materiellpakken fremkommer som et valg når du har valgt nettkurs. (Materiellpakken kan eventuelt bestilles i ettertid inne i nettkurset. )

Nå innføres Høyhastighetsbevis på sjøen

Etter mange års debatt innføres nå et nytt Høyhastighetsbevis som er et tillegg til Båtførerprøven/Båtførerbeviset. Kravet gjelder frititidsbåter og vannscootere som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer. Fristen for å skaffe seg Høyhastighetsbeviset er 1. juni 2023 og det nye kravet gjelder uavhengig av om du for eksempel har Båtførerbevis eller Fritidsskippersertifikat fra før. Her kan du lese hvordan du går frem:

Hvordan tar man Høyhastighetsbeviset?

For å ta høyhastighetsbeviset må du:

  1. Først ta Båtførerprøven (båtførerbeviset)
  2. Deretter ta et Høyhastighetskurs som består av teori, prøve og praksis

Aller først må du altså ha kompetanse på å føre (kjøre) båten. Dette må du fordi høyhastighetskurset ikke vil gi grunnleggende opplæring i det å føre fritidsbåt. For de fleste vil dette si at man må ta Båtførerprøven, hvis man ikke har det allerede. Hos Båtførerprøven.com kan du ta et nettkurs som er en forberedelse til eksamen/selve Båtførerprøven, som gir det som formelt heter Båtførerbeviset. Dette er en enkel og lettfattelig måte å lære seg pensum på, basert på moderne nettpedagogikk og interaktive løsninger der du tar kurset på egen mobil/nettbrett/pc. Kurset vårt er testet av flere båtmagasiner og brukerne gir oss også gode referanser. Les mer om selve båtførerprøven her og meld deg på kurset på våre nettsider.

Når du har Båtførerprøven/ Båtførerbeviset på plass, kan du deretter ta selve høyhastighetskurset som består av først en teoretisk del på nett eller i klasserom (seks timer), deretter en teoretisk prøve på en time, og til slutt en praktisk del på to til fire timer. Den praktiske delen vil enten være på båt eller vannscooter, siden dette er ganske ulike typer fartøy som krever ulik opplæring. Kurset skal gi deltakerne verktøy til selv å kunne vurdere risiko og farer ved båtkjøring i høy hastighet.

Aldersgrensen på høyhastighetskurset er 17 år, og man får Høyhastighetsbeviset først når man er 18 år. Les mer om andre aldersgrenser i båt her.

Hvor kan jeg ta selve høyhastighetskurset?

Det er Sjøfartsdirektoratet som nå fremover vil godkjenne kursstedene som kan arrangere høyhastighetskurset, og vil samle en oversikt over dette på sine nettsider

Hvorfor innføres Høyhastighetsbeviset?

Formålet med Høyhastighetsbeviset er å redusere antall omkomne og hardt skadde i fritidsbåtulykker. Om du er interessert kan du lese mer om bakgrunnen for innføring av høyhastighetsbevis her. Det har vært en debatt i mange år om innføringen av beviset, og i høringsrunden argumenterte svært mange for et lavere innslagspunkt, for eksempel 40 knop. Blant de som mente dette var Politidirektoratet.  Sjøfartsdirektoratet mente selv i sin egen utredning at de fleste risikoer knyttet til høy hastighet inntreffer på et tidligere tidspunkt enn 50 knop, og de konkluderte med at vannscootere burde ha en grense på 40 knop. Merkelig nok valgte Sjøfartsdirektoratet til slutt likevel 50 knop som grense for både båter og vannscootere.

En sannsynlig konsekvens nå, er at mange vannscootere og båter vil bli solgt med en fartssperre på 50 knop, slik at føreren slipper å måtte ta høyhastighetsbeviset.

Det er Forskrift om krav til minstealder og båtførerbevis mv. for fører av fritidsbåt, som nå endres. I tillegg endres Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk fordi kravet også vil gjelde fritidsbåter ikke bare opp til 15 meter, men opp til 24 meters lengde.

Her finner du emneplanen til Høyhastighetskurset.

 

Fartsgrenser på sjøen

Hvilken fartsgrense gjelder egentlig på sjøen? Det er 5 knop nærmere enn 50 meter fra badende og badebøyer. I tillegg er det ulike lokale fartsgrenser veldig mange steder. Men nå er det enkelt å holde oversikten over alle fartsgrensene. I dette innlegget viser vi deg hvordan!

Hovedregler

  • For det første har vi en hovedregel i hele landet som sier at båter ikke skal gå med høyere fart enn 5 knop innenfor 50 meter fra badende eller fra de gule merkebøyer? som er utlagt ved offentlige badeplasser.
  • Videre er det lokale regler/forskrifter veldig mange steder (se mer under). 
  • I tillegg skal man ALLE STEDER vise aktsomhet. Det vil si at man skal være forsiktig og avpasse farten etter forholdene, og passe på at bølgene man lager ikke er til fare eller ulempe for mennesker eller andre båter, for eksempel for kajakkpadlere eller andre mindre fartøy. Vise hensyn til hverandre rett og slett: altså Vis sjøvett!

Hvor er det fartsgrenser, og hva er grensen?

Det er ikke så lett å sette opp fartskilt alle steder på sjøen. Det finnes en del skilt - men alt er ikke merket. Derfor må du undersøke hva som gjelder der du skal bruke båten. Det gjør du enklest på en av to måter:

  1. Se kartløsningen under
  2. Bruk appen "BåtFart"

Digitalt kart over alle fartsgrensene

I kartet under fra Kystverket finner du en oversikt over alle de gjeldende fartsgrensene i landet. Du ser enkelt alle steder der det er fartsgrenser, og kan klikke deg videre og se hva de ulike fartsgrensene er, og om det gjelder i avgrensede perioder. 

 

 

 

(Klikk Fullversjon i bunnen for å få større kart med flere detaljer.)

Gratis app: BåtFart

Appen "BåtFart" er en gratis app fra Kystverket som er et godt hjelpemiddel for å holde oversikt over hvilke fartsgrenser som gjelder hvor. Den forteller deg hele tiden hva som er fartsgrensen der du er, hvor fort du kjører – og gir deg varsel dersom du kjører for fort. Du kan laste ned appen her:

 

Se en kjapp demonstrasjon av appen her:


 

Hva hvis man bryter fartsgrensene?

Hvis man bryter kravet om aktsomhet og ferdsel ved bading kan man få bøter og fengsel. Det er politiet som håndhever dette.

Hvorfor er det så mange ulike fartsgrenser?

Det er den enkelte kommunen som setter noen av fartsgrensene for fritidsbåter, og Kystverket setter noen andre grenser både for fritidsbåter og næringsfartøy. Reglene er forskjellig fra kommune til kommune - og noen steder er det fartsgrenser som bare gjelder i deler av året. Tidligere var det svært mange lokale forskrifter, men fra 2022 ble de fleste samlet i en ny statlig forskrift om fartsgrenser på sjøen. Det er en vanskelig oppgave for en fritidsbåtfører å lete seg frem i alle disse forskriftene, men man må selvsagt likevel følge de fartsgrensene som gjelder. Derfor er det praktisk i stedet å benytte Kystverkets løsninger som kartløsningen ovenfor eller appen for å finne ut av de fartsgrensene som gjelder. 

For en del år siden forsøkte man seg med nasjonale fartsgrenser - men dette ble forkastet etter kort tid. Norskekysten er veldig variert, og tettheten av både folk og båter er veldig ulik rundt i landet. Det er naturlig at dette krever ulike regler.

Kravet om maks 5 knop nær badende og badebøyer finnes i Forskrift om fartsgrenser på sjøen

Vil du lære mer om regler på sjøen, navigasjon og sjømannskap? 

Båtførerbeviset er viktig for å få grunnleggende kunnskap om hvordan man ferdes på sjøen. Vårt nettkurs tar du enkelt via nett på egen mobil/nettbrett/pc. Dette er en lettfattelig måte å lære seg pensum til båtførerprøven på og brukerne gir oss gode referanser. Les mer om båtførerprøven her

Om bloggen

Båtførerprøven.com AS er en av landets fremste aktører innen maritime nettkurs. I denne bloggen skriver vi om aktuelle saker innen maritime kurs og deler tips og smakebiter fra Båtførerprøven og VHF Nettkurs.